Uganda 2009


Uganda 
(februari 2009)

Samen met zoon Bram en Steffie ben ik naar Uganda geweest. De uitdaging van deze reis was om een voorstelling te maken met poppen en decors die gewoon als bagage mee konden in het vliegtuig. Het werd een tas met latten voor het (eenvoudige) theater, twee koffers met poppen en rekwisieten en een tas met geluidsinstallatie.

Het werd een poppenshow van dertig minuten die ik maar liefst vijftien keer op verschillende plaatsen in Uganda heb uitgevoerd.Het thema van de voorstelling is dat iedereen bijzonder en waardevol is. En ik wilde laten zien dat je van eenvoudige materialen zelf poppen kunt maken, hoe een pop beweegt en hoe je er een eenvoudig verhaal en thema mee kunt overbrengen.

We hebben allereerst een aantal optredens mogen geven voor Noah’s Ark, een organisatie die honderden straat en weeskinderen opvangt. Hierna zijn we naar Jordan’s House geweest om op te treden; een leuk, hartverwarmend en kleinschalig project in het centrum vam Kampala. Ook hebben we een aantal optredens gegeven voor Rafiti; een project van Amerikanen. In het kinderhuis van Joseph Lubega hebben we een voorstellling in de openlucht gegeven! Vervolgens zijn we van Kampala naar Jinja gereisd en daar in de buurt (nou ja.. in de buurt, 2 uur rijden, oftwel hobbelen door het Ugandese platteland) om op een Ugandese school te spelen. Weer een hele andere wereld!

Als afsluiting zijn we naar Sorotti gereisd en daar hebben we een aantal voorstellingen gegeven voor een project van Els van Teijlingen en een voorstelling voor een dovenschool. De kinderen vonden het geweldig!

Het was misschien wel de meest bizondere voorstelling voor mij die ik ooit heb gespeeld of zal spelen!