Suriname 2008

Suriname (van 16 t/m 26 februari 2008)

In februari reisde ik af naar Paramaribo om bij de Stichting Weid mijn Lammeren een workshop poppenspel te geven. Stichting Weid mijn Lammeren biedt onder andere kinderprogramma’s aan.

Bij aankomst hoorde ik dat zestien personen zich hadden angemeld voor de worpshops. Ik gaf nog wat interviews voor de krant en radio voor wat extra publiciteit en niet zonder resultaat: toen de cursus daadwerkelijk startte kwamen er 40 deelnemers! De mensen kwamen uit het onderwijs of waren kinderwerkers uit kerken; precies de doelgroep die ik graag wilde bereiken!
Vier dagen lang hebben we serieus gewerkt. Op den den duur zei iemand heel verwonderlijk: “In het begin vraag je je af wat dit moet worden, maar na een paar dagen werken hebben we van gewone kartonnen dozen en ander restmateriaal leuke poppen gemaakt”. Ook voor mij is het iedere keer weer een spannend gebeuren!

Na de workshop hebben we met een aantal deelnemers een optreden gegeven in vepleegtehuis Evie in Commewijn, het buurthuis Stibula en het tehuis voor lichamelijk gehandicapten van In De Ruimte.

Wat mij opviel is de veelkleurigheid van de verschillende culturen in Paramaribo. Het voelt als een soort tropische buitenwijk van Nederland. Het centrum is wat verpauperd, maar wel gezellig en gemoedelijk. Ook in dit land merk je weer een groot verschil tussen de armen de rijken. Sommige wijken zijn chique en rijker dan ik me had voorgesteld. Veel huizen daar lijken wel forten met al hun ijzeren hekken om de tuinen en hekken om de terrassen, ramen en deuren. Terwijl in andere wijken de armoede overheerst.